Ferie zimowe to dla dzieci okres odpoczynku od codziennych obowiązków a także idealny czas, by spędzić go w sposób kreatywny i aktywny ze swoimi rówieśnikami. Moc atrakcji dla swoich czytelników przygotowała Gminna Biblioteka Publiczna w Rząśni . W pierwszych dniach ferii dzieci poznały technikę tworzenia ozdób z wykorzystaniem różnorodnych form. Ferie nie od dziś wiążą się z zimą. A jak zima to dbanie o zwierzęta. Młodzi uczestnicy warsztatów wysłuchali opowiadania „Zima w klinice małych zwierząt” a następnie wykonali karmniki dla ptaków, które później zawiesili w plenerze. Zbliżający się Dzień Wiedzy o Pingwinach stał też się okazją do spotkania dla młodszych dzieci, które po głośnym czytaniu książki pt. „Bądź dzielny pingwinku”, podczas zabaw muzycznych, ruchowych czy plastycznych dowiedziały się wielu ciekawostek z życia tytułowych nielotów.. W kolejnym dniu w związku z Międzynarodowym Dniem Kubusia Puchatka przygotowaliśmy w bibliotece warsztaty literacko-plastyczne ” Mój przyjaciel Kubuś Puchatek „. Było trochę czytania, trochę malowania i dużo świetnej zabawy. Promowaliśmy też kreatywność, wyobraźnię i umiejętności plastyczne. Dzieci wykonały prace w oparciu o przeczytaną książkę pt. „Jak skrzat Jagódka oswajał zimę”. Był i karnawał w pełni czyli tworzyliśmy maski karnawałowe z całego świata. Podczas prac dzieci wysłuchały wierszy Juliana Tuwima. .
W drugim tygodniu ferii projektowaliśmy biżuterię ekologiczną zasadą „Zero waste vs less waste” czyli odbyły się zajęcia promujące zdrowy styl życia a przede wszystkim ograniczenie zakupów i zmniejszenie produkowanych śmieci do absolutnego minimum.
Odbywały się warsztaty literacko-plastyczne. Dzieci wykonywały własnoręcznie żonkile i tulipany sztuką origami (w związku z 80. rocznicą wybuchu powstania w getcie warszawskim).
Wszystko co dobre , szybko się kończy. Ferie zimowe dobiegły końca ale atrakcji i odpoczynku nie brakowało. .W naszej bibliotece odbywały się zajęcia kulinarne na których dzieci piekły samodzielnie croissanty z ciasta francuskiego, wysłuchały też legendy ” Jak chleb w kamień się zamienił” Dominiki Strzeleckiej. Po słodkich zajęciach cukierniczych obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy i każdy smakosz został poczęstowany trójkątem ulubionego smaku.
Podczas tegorocznych ferii, każdy mógł znaleźć coś dla siebie i miło spędzić wolny czas – inspirująco i kulturalnie.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział, cieszymy się z Waszej frekwencji i zaangażowania, był to cudownie spędzony czas.